BeeldCollectief WestBrabant

Aad Schrijft: Jan vd B.

Dag Jan,

 

het is nu nacht en ik kan de slaap maar niet vatten…

Vandaag met die Rob van De Stal Op Stand op pad geweest. Een fotowandeling was het, daar kan je wat van opsteken, dacht ik.

En je komt op bijzondere plekken, dat ook nog eens.

Dat was allemaal waar, maar fotografisch gezien ben ik er geen reet wijzer van geworden.

 

Rob stuurt je in een echte , eeuwenoude Vlaamse Schuur, waar niemand komt. Fijn, maar ik zie geen reet daarbinnen en m’n camera al helemaal niet…

Intussen rijdt er een Flierefluiter rond in een soort scootmobiel, die daar moeiteloos fotografeert met een goedkopere camera dan de mijne. Irritant ventje. En als je em iets wil vragen is-ie al weer weg, buiten bloemetjes fotograferen.

Daarna in een stal met klassekoeien, die zijn kapitalen waard, en zijn dus mooier dan een menig raspaard. Staan mooi op de poten, mooie, gevulde uiers en vriendelijke oogopslag.

Maar lastig. In de stal is het donker, maar ook weer licht. En weer lukt het me niet, want die koeien bewegen. Hopeloos…

En wéér rijdt die grappenmaker in zijn Spifire achter mij langs, en hij klikt volop. De ene prachtige foto na de andere.

Maar je kunt hem niets vragen, want hij is alweer weg, kennelijk achter de boerendochter aan of zo…

 

Het zit me zo dwars, Jan. Ik heb hier wel een plaatje van zo’n loeibeest, maar echt kapot ben ik er niet van.

 

Dus, als je nog wakker bent, laat mij even weten hoe je onder steeds wisselend licht en bewegende onderwerpen, met je camera om moet gaan.

 

Alsjeblieft, ik smeek het je…

 

Wanhopige groet,

 

Aad

Over de schrijver Bekijk alle blogs Schrijvers website

Aad Meijer

Aad Meijer

2 reactiesPlaats een reactie

 • Dag Aad,

  Lastig dat je de slaap niet kunt vatten, maar het is dan ook een lastige vraag.
  Ik ben al een tijdje wakker, maar moest er toch nog even over nadenken, want het heeft bij mij ook voor hoofdbrekens gezorgd.
  Eerst moest ik denken om met Bracketing elke keer een drietal opnamen te maken en deze later als HDR na te bewerken. Met de SCN-functie op mijn camera kan dat zelfs automatisch.
  Maar als je bij steeds wisselende lichtomstandigheden en steeds bewegende onderwerpen weinig hoofdbrekens wil hebben aan een goede belichting, maar toch veel controle over bewegingsonscherpte, scherptediepte en ruis, dan is misschien de Av-stand in combinatie met Auto ISO een te overwegen optie. Op mijn camera (Canon 80D) kan ik bij een Auto ISO de minimale sluitertijd aangeven, waardoor ik, samen met de Av stand, controle heb over de scherptediepte en bewegingsonscherpte.

  Ikzelf heb met beide opties nog niet zoveel ervaring, dus ik ga dit direct in de praktijk brengen.
  Mogelijk dat ik je dan een nog beter advies kan geven.

  Groetjes,
  Jan

Plaats een antwoord

Uw mailadres zal niet gepubliseerd worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

/* ]]> */